headerphoto

Herman Geerdink


De lithograaf en schilder Herman Geerdink overleed op 54-jarige leeftijd in zijn woonplaats Haarlem. Geerdink, die in 1951 in Emmeloord werd geboren, ging in 1967 naar de Enschedese kunstacademie AKI, waar hij een opleiding volgde tot grafisch ontwerper. Al meteen na de academie raakte hij in de ban van het lithograferen. Hij maakte veel seriële werken, bijvoorbeeld litho's van op vierkante vlakjes gerangschikte schaduwhanden die allerlei vormen aannemen. Doordat hij vaak alledaagse onderwerpen koos als vruchten, bloemen of snoepjes, herinnerde zijn werk aan de Pop-art. In zijn grafische werk en later in zijn schilderijen paste hij diverse technieken toe waardoor verrassende combinaties ontstonden van collage, tekening en stempels.

De kracht van Herman Geerdink is het spel dat hij veroorzaakt door een vragende toon in zijn werk te plaatsen. Vormen zijn herkenbaar als prototypen: een ijsje, krakeling of paardenbloem. Het zijn dagelijkse voorwerpen en gebeurtenissen, maar wel gekoppeld aan een eigen betekenis. Hij speelt ermee in zijn werk en als kijker wordt je voldoende duidelijkheid gegeven om herkenning te ervaren.

De nu getoonde werken op Herenhof De Doufkoel te Nederweert-Eind vormen tezamen  ‘Brood en spelen’. De reeks bestaat uit 23 in grootte verschillende afgedrukte linosneden en hangt in de ruimte precies zoals Herman Geerdink dat wenste. Daarnaast hangen er nog enkele andere werken, die niet tot deze reeks behoren. Voor het eerst wordt in het zuiden van het land zo een uitgebreid aantal werken van deze kunstenaar getoond, die zichzelf verwant voelde met de Duitse schilder Neo Rauch (*1960), schilder uit de Neuen Leipziger Schule. Interessant om met Geerdink kennis te maken die nog steeds tot de verbeelding spreekt, ook omdat hij eerder vragen oproept dan zelf antwoorden geeft. En als hij antwoord geeft, doet hij dit door wat hij weergeeft in bijvoorbeeld zijn lino’s, die vooral uit de laatste jaren van zijn leven stammen, ofschoon hij zelf ervoor koos de werken niet meer te dateren, alsof een werk uit  1998 een andere betekenis zou kunnen hebben dan een werk uit 2005. De moeite meer dan waard om zijn werk te bekijken en te beschouwen, 12 jaar na zijn dood!

Tijdens de expositie kunt u, als u dat wenst, op Herenhof ‘De Doufkoel’  ook genieten van een lekker kop koffie of thee met bijpassend gebak of een broodje.Herenhof De Doufkoel
Stuur de Doufkoel een email
Telefoon: 06-51524930
Adres: Hoeven 16, Nederweert Eind
(langs de Noordervaart doorrijden tot waar het fietspad richting Meijel begint)

KunstRouteNederweert
KunstRouteNederweert
KunstRouteNederweert
KunstRouteNederweert
KunstRouteNederweert
KunstRouteNederweert